TERLEBIH DAHULU, RESEPI NI AKU PICK UP DARI SATU BLOG...JUGA FOTONYA...TAK SEMPAT NAK KARANG, JUGA KETIADAAN KAMERA, TAPI AKU PASTI, KALO AKU MASAK..JUGA STILL TETAP JADI PUJAAAN HATI RAMAI....
Asam Pedas Daging Tetel
Bahan-bahan:
1/2kg to 1kg daging tetel
1 sudu kecik halba
25 tangkai cili kering(jadikan cili boh)
1 inci lengkuas**
1 inci halia**
1.5 inci kunyit hidup**
Belacan sebesar ibu jari**
5-6 biji bawang merah kecik**
4 biji bawang putih**
1 - 1.5 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar serbuk lada hitam - tumbuk halus
1 cawan jus asam jawa
2 batang serai diketuk
1 genggam daun kesum
2 tangkai bunga kantan - belah 2
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Cuci daging tetel, rebus daging hingga empuk kemudian ketepikan. Kalau suka boleh campur dengan daging biasa dan urat-urat skit.
- Tumbuk halus bahan-bahan bertanda **. Panaskan beberapa sudu besar minyak dan tumis halba, bahan tumbuk dan serai hingga wangi. Masukkan cili kisar, serbuk kari, serbuk lada hidam yang ditumbuk dan tumis lagi sampai naik minyak.
- Masukkan jus asam jawa dan air secukupnya. Bila mendidih boleh masukkan daging tetel, daun kesum(daun limau purut pun boleh), bunga kantan, garam dan gula secukup rasa. Bila mendidih tutup api. Hidangkan dengan nasi putih dan telur asin.
No comments:
Post a Comment